Общините в Североизточна България и ръководството на ЕНЕРГО-ПРО потвърдиха ангажимента си да работят заедно

Публикувано на 14.12.2023

Общините в Североизточна България и ръководството на ЕНЕРГО-ПРО потвърдиха ангажимента си да работят заедно

Със срещи в Русе, Габрово и Шумен приключи обиколката на управителите на ЕНЕРГО-ПРО Варна в областните градове в Североизточна България с цел продължаващо сътрудничество и развитие на съвместни проекти. Основен акцент беше поставен върху оптимизирането на съвместната работа при природни бедствия, възможностите за подобряване на координацията и усилията при почистването на пътищата и работата по отстраняване на авариите по мрежовата инфраструктура. Управителите на ЕНЕРГО-ПРО коментираха и нуждата от някои законодателни промени, чрез които е възможно да се повиши ефективността от работата по поддръжка на мрежите, особено при наличието на мащабни вреди.

На срещата с кмета на Шумен, проф. Христо Христов, управителите на ЕНЕРГО-ПРО Ангел Ангелов и Анжела Тонева поставиха и въпроса с изясняването на собствеността и отговорността за поддръжката на ВЕЛ  „Белия баир“ между Община Шумен и „ВиК Шумен“, който захранва подстанция 1300 и не е собственост на ЕРП Север АД. Електропроводът е в много лошо състояние и евентуална негова повреда може да доведе до оставане на гр. Шумен без вода. Поставена беше темата за развитието на индустриалния  парк в града, евентуалното увеличаване на капацитета на съоръженията от гледна точка на очаквани нови индустриални мощности.  

В разговор с кмета на Габрово, Таня Христова, беше обсъдена инвестиционната програма за 2024 г. в контекста на подобряване на електрозахранването и ремонт на въздушни електропроводи в част от селата в община Габрово. От общината коментираха възможностите инфраструктурата на Топлофикация да бъде използвана за отопление на ток. Представен беше проект и за изграждането на първата енергийна общност в България, като двете страни постигнаха пълно съгласие по важността на този проект и неговото приоритетно и срочно изпълнение.

На срещата с кмета на Русе, Пенчо Милков, беше коментирано, че ЕРП Север е в добра координация с Общината и с общинската фирма Паркстрой при подготовката за работа в зимни условия, за прочистването на дървета в сервитутните зони на мрежата и при отстраняване на кабелни повреди в резултат на реализирането на воден цикъл в града. Обсъдени бяха възможностите за подобряване на съгласувателните процедури по издаване за разрешения за строеж, които пряко засягат съоръженията на електроразпределителното дружество.

На проведените срещи по региони бяха дискутирани последните законодателните изменения, които се отнасят за дейностите по постепенно реално извеждане на битовите потребители на свободен пазар, очакваните ефекти по отношение на нивото и структурата на крайните енергийни цени. Промените в Закона за енергията от възобновяеми източници също беше обект на разговор, включително и сътрудничеството между ЕРП Север и Общините, свързано с работата на  т.нар. центрове за административно обслужване (ЦАО).

Още новини