ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обнови оборудването на възлова станция Св. Константин и Елена във Варна преди старта на активния туристически сезон

Published on 25.04.2013

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обнови оборудването на възлова станция Св. Константин и Елена във Варна преди старта на активния туристически сезон

Реконструкцията повишава качеството и сигурността на 2 000 клиента в района

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължава стартиралия през 2012 година проект за обновяване на оборудването в подстанции и възлови станции на територията на област Варна.

В края на миналата година компанията напълно обнови уредбата 110 киловолта на подстанция Юг, захранваща част от центъра на града и реконструира две възлови станции – в град Провадия и квартал „Възраждане” във Варна. В началото на 2013 година беше обновено оборудването и на възлова станция Св. Константин и Елена.

Ремонтът на възловата станция включва обновяване на сградата, както и рехабилитация на уредбата 20 киловолта, която включва подмяна на старите прекъсвачи с нови от последно поколение, монтаж на нови цифрови релейни защити и подмяна на токоизправител, шинна система и друго оборудване. Обновена е и телемеханиката, чрез която съоръженията се управляват дистанционно. Този начин на управление намалява времето за реакция при аварии, поради факта, че манипулациите се извършват централизирано и не се губи време, за да достигне авариен екип до съоръжението.

„ЕНЕРГО-ПРО Мрежи се стреми поетапно да обновява и модернизира съоръженията на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. Нашата постоянна цел е да предлагаме на клиентите ни по-високо качество и сигурност на доставката на електроенергия. Финализирахме проекта за обновяване на възлова станция Св. Константин и Елена в края на месец март, за да изпреварим началото на активния туристически сезон, когато очакваме потреблението значително да се повиши”,  заяви Мартин Мирчев – член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

Възлова станция Св. Константин и Елена захранва с електроенергия 2 000 клиента в района на курортния комплекс, Ботаническата градина и част от местност „Траката”. В нейното обновяване са вложени над 140 000 лева. За реконструкцията на подстанцията и трите възлови станции са инвестирани близо 750 000 лева.

„Бихме искали да продължим да модернизираме мрежата в Североизточна България, да прилагаме съвременни технологии. Предвидили сме в инвестиционната програма на компанията да включим обекти на стойност 55 милиона лева. Доколко това ще бъде възможно зависи от размера на инвестициите, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри при ценовото решение от 1 юли 2013 г.”, добави г-н Мирчев.

More news