85 тонен трансформатор на стойност 1,2 милиона лева ще осигурява електричество в централната част на Варна

Публикувано на 28.05.2013

85 тонен трансформатор на стойност 1,2 милиона лева ще осигурява електричество в централната част на Варна

Близо 20 хиляди варненци ще имат по-надеждно и сигурно електрозахранване

Силов трансформатор от последно поколение, с тегло 85 тона, ще монтира ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в подстанция Варна Юг на улица ”Девня” 2. Новото съоръжение е произведено през 2012 година от SGB Smith International GmbH – Германия.

“До сега в подстанцията работи трансформатор, който е в експлоатация вече повече от 30 години и има занижени технически показатели. Новият силов трансформатор има значително по-добри технически характеристики – той е с номинална мощност 40/50 MVA (мегаволтампера), има много по-ефективен режим на работа, в състояние е да поеме значително по-голямо натоварване и ще позволи присъединяването на нови потребители. Въвеждането му в експлоатация ще увеличи съществено качеството и сигурността на електрозахранване на близо 20 хиляди клиенти в централната градска част и ще създаде условия за развитие на мрежата средно напрежение”, заяви Мартин Мирчев, член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.

За транспортирането на 85 тонното съоръжение е осигурен коридор от Русе до Варна от Агенция Пътна инфраструктура, съвместно със служители на полицията. Днес трансформаторът вече е доставен в град Варна, а утре, в 6:00 часа, ще бъде пренесен за позициониране в подстанция Варна Юг.

Инвестицията в съвременното съоръжение, която е на стойност 1,2 милиона лева, е част от политиката на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи за обновяване и развитие на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. Други два трансформатора от същия клас ще бъдат доставени и монтирани през месец юни в подстанция Варна Изток и подстанция Велико Търново.

 

Още новини