Аварийните екипи на ЕРП Север отстраниха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България

Публикувано на 28.11.2023

Аварийните екипи на ЕРП Север отстраниха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България

Затворени пътища все още затрудняват достъпа до редица повредени съоръжения

Повече от 650 населени места в Североизточна България вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Поради големия брой аварирали съоръжения ЕРП Север мобилизира допълнителен брой служители, за да могат в кратък срок да възстановят електрозахранването на клиентите. Към момента близо 200 екипа на компанията работят по отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа. Над 600 електромонтьори са ангажирани с възстановяване на електрозахранването.

Основните причини за повредите по съоръженията са обилният снеговалеж и бурните ветрове през изминалото денонощие, предизвикали обледяване на множество електропроводи, а в допълнение съборени дървета скъсаха проводници в участъци от мрежата. Проблем пред екипите на ЕРП Север продължава да представляват затворените пътища от второкласната и третокласната общинска пътна мрежа, което възпрепятства достигането до повредените участъци от мрежата.

Към 13 часа на 28.11.2023 днес все още 174 населени места с 31 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване.

Ангажираните екипи на ЕРП Север ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места във възможно най-кратки срокове.

Актуална информация за населените места с клиенти без захранване е достъпна на интернет страницата на компанията на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони 0700 359 10 и 0700 161 61.

Още новини