ЕНЕРГО-ПРО е принудена да преустанови електрозахранването на административни обекти на ВиК Шумен и ВиК „Меден кладенец”, поради задължения в размер на над 1.7 млн. лв

Публикувано на 24.07.2013

ЕНЕРГО-ПРО е принудена да преустанови електрозахранването на административни обекти на ВиК Шумен и ВиК „Меден кладенец”, поради задължения в размер на над 1.7 млн. лв

Дружеството алармира институциите за проблема, но без резултат

На 25 юли 2013 година ЕНЕРГО-ПРО пристъпва към поетапно прекъсване на електрозахранването на административни обекти на ВиК Шумен и ВиК Меден Кладенец, поради натрупани просрочени задължения за консумирана електроенергия в общ размер на над 1.7 млн. лв.

Планираните прекъсвания няма да засегнат съоръжения, осигуряващи водоподаването в съответните региони.

Компанията предприема тази крайна мярка, за да намали щетите, които понася от неизплатените задължения на дружествата в изключително труден за нея период на финансова нестабилност в резултат на ценовата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Към 22.07.2013 г. дългът на ВиК Шумен ООД е в размер на общо 1  510 363 лв., от тях 1 193 159 лв. са просрочени. Задължението на ВиК „Меден кладенец” ЕООД към същата дата е в размер на 204 105лв. ЕНЕРГО-ПРО има сключено споразумение за разсрочване на задълженията с ВиК Шумен по съобразена с възможностите на водното дружество схема за плащане на текущите си сметки за електроенергия в срок.  За съжаление това споразумение е нарушено, тъй като сумите, които ВиК Шумен плаща не покриват в пълен размер задълженията и те продължават да нарастват.

Компанията със загриженост алармира институциите, ангажирани с управлението и контрола на водоснабдителните дружества, за тяхната невъзможност да заплащат в срок задълженията за консумирана електрическа енергия.  В търсене на решение за справяне с проблема бяха проведени многобройни срещи с ръководствата на ВиК Шумен и ВиК „Меден кладенец”, информирани бяха и представителите на местната власт. Компанията предприема крачката да преустанови частично електроснабдяването на административни обекти на тези клиенти като крайна мярка. Целта е да се ограничи постоянно нарастващото им задължение, в очакване на предстояща среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се намери задоволително и трайно решение на проблема.

За съжаление, към настоящия момент положените от компанията усилия за справяне със ситуацията на растящи дългове на ВиК дружествата и оказаното съдействие от страна на самите дружества и общините, които са техни собственици, остават без резултат. В изключително трудното финансово състояние, в което се намира ЕНЕРГО-ПРО, подобни задължения от страна на големи клиенти застрашават възможността на дружеството да се разплаща с доставчиците на електроенергия, сред които и държавната Национална електрическа компания (НЕК), като излагат на риск сигурността на електрозахранването на клиентите.  Компанията не може да си позволи да кредитира своите длъжници, независимо дали това са частни, държавни или общински дружества, за сметка на всички останали клиенти, които редовно и коректно плащат своите сметки за електроенергия.

„Осъзнаваме обществената значимост на водоснабдителните дружества и в тази връзка положихме извънредни усилия за справяне с проблема на растящите дългове и намиране на решение, приемливо и за двете страни. Както знаете, ЕНЕРГО-ПРО е в критично финансово състояние и загубите на компанията, поради сегашната ценова политика в енергетиката продължават да нарастват. Предоставяме услуга в обществен интерес и сме длъжни да третираме всички свои клиенти равноправно. Нямаме право да толерираме длъжници в ущърб на другите свои клиенти, които въпреки кризата плащат коректно сметките си за електроенергия. Надяваме се на навременна и адекватна реакция от отговорните институции, за да се спестят неудобствата както за компаниите, така и за клиентите.” – обясни г-жа Боряна Пенева, член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД.

Още новини