ЕНЕРГО-ПРО инициира процедура срещу Република България за уреждане на инвестиционен спор

Публикувано на 19.07.2013

ЕНЕРГО-ПРО инициира процедура срещу Република България за уреждане на инвестиционен спор

Чешката компания ЕНЕРГО-ПРО се обърна към Република България с предложение за доброволно уреждане на инвестиционен спор по пътя на взаимното разбирателство и преговорите във връзка с проекта за нова регулация на цените на електрическата енергия и свързаните с нея намаление на разходите за дейността на електроразпределителните дружества и компенсиране на наложените със закон разходи за изкупуване на „зелена” енергия. Исканията на компанията са по повод нарушения на международното право и се основават на Европейската енергийна харта и на Договора между Република България и Чешката република за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Ако спорът не може да бъде разрешен доброволно по пътя на преговори, по силата на този договор, засегнатият инвеститор може по свой избор да стартира международна арбитражна процедура.

От 2000 година ЕНЕРГО-ПРО усилено инвестира в българския енергиен сектор. Чрез последователна политика на закупуване на енергийни мощности в периода 2002 - 2013 година компанията се превърна в най-големия частен собственик на водноелектрически централи (ВЕЦ) в България. В началото на 2011 година ЕНЕРГО-ПРО разшири своя енергиен бизнес в страната, като регистрира дъщерна фирма – лицензиран търговец с електрическа енергия. През декември 2011 година ЕНЕРГО-ПРО придоби от Е.ОН България собствеността на компаниите, които разпределят електрическа енергия и снабдяват с електричество клиенти в Североизточна България.

Спорът между чешкия инвеститор и Българската държава възникна в резултат на политиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за ценообразуване на електрическата енергия и компенсация на задълженията за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници. Провежданата от ДКЕВР ценова политика през периода след 01 юли 2012 година, която е насочена към намаляване на крайните потребителски цени на електрическата енергия за сметка на приходите на компаниите - мрежови оператори и крайни снабдители, декапитализира и влоши до крайност финансовото състояние на дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО.

Още от началото на юли 2012 година ЕНЕРГО-ПРО многократно е заявявала публично, че ценовите решения на енергийния регулаторен орган нанасят значителни щети на компанията и нейните дъщерни дружества в България, и е апелирала ценовата политика да бъде своевременно коригирана, защото поставя електроразпределителните и снабдителните предприятия в тежко финансово състояние. От началото на март 2013 година държавният регулатор пристъпи към допълнително влошаване на ценовите условия за дейността на ЕНЕРГО-ПРО, а през последващите месеци редица решения на административни и съдебни органи, свързани с политиката на ДКЕВР, доведоха дружествата от групата до крайна декапитализация. Публикуваният на 18 юли 2013 година експертен доклад на ДКЕВР относно утвърждаване на нови цени в сектор „Електроенергетика”, показа конкретните параметри на готвените от Регулатора ценови решения за периода след 1 август 2013 година, които не само, че няма да коригират натрупаните през последните години финансови дефицити, но допълнително ще задълбочат част от тях.

Преди да предприеме тази крачка - да инициира арбитражна процедура, ЕНЕРГО-ПРО положи много усилия да преговаря с Българското правителство и държавните институции за корекция на регулаторните политики в енергетиката, за да избегне приложението на процедурите за решаване на спорове по силата на международните спогодби. За съжаление, усилията на компанията не доведоха до положителен резултат.

ЕНЕРГО-ПРО задържаше до последния възможен момент своите претенции по международните механизми за защита на инвестициите с увереността, че държавният Регулатор и компетентните институции спешно ще предприемат стъпки за оздравяване на финансовата ситуация в електроенергийния сектор, които ще се реализират през новия ценови период 2013 – 2014 година. Публикуваният на 18 юли 2013 година експертен доклад на ДКЕВР относно новите цени в сектор „Електроенергетика” показа, че Регулаторът не е взел предвид многократно изказваните аргументи на предприятията, работещи в сектора и възнамерява да продължи своята досегашна политика, която води до непокриване на необходими за дейността разходи и създаване на критични финансови дефицити в дружествата от групата на ЕНЕРГО-ПРО. Публикуваните проекти за ценова регулация в електроенергетиката и изтеклите на практика технологични срокове за тяхната корекция принудиха ЕНЕРГО-ПРО да се обърне към правителството на Република България с предложение за доброволно уреждане на инвестиционния спор съгласно Европейската енергийна харта и Договора между Република България и Чешката република за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Ако инвестиционният спор не може да бъде уреден по пътя на взаимното разбирателство в предписаните срокове, ЕНЕРГО-ПРО ще подаде искова молба за арбитраж до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID).

Още новини