ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обновява оборудването на подстанции и възлови станции във Варна

Публикувано на 31.01.2013

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обновява оборудването на подстанции и възлови станции във Варна

Реконструкцията повишава надеждността и сигурността на електрозахранването на над 30 000 клиента

 

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи стартира проект за обновяване на оборудването в подстанции и  възлови станции на територията на област Варна.

В края на 2012 година беше напълно обновена уредбата 110 киловолта на подстанция Юг, която захранва част от центъра на града. Компанията финализира и реконструкцията на две възлови станции – едната захранва част от град Провадия, а другата – района на квартал „Възраждане” във Варна. Ремонтът на възловите станции включва подмяна на стари прекъсвачи, които са в експлоатация от 30 години с нови от последно поколение и монтаж на нови цифрови релейни защити. Модернизира се и телемеханиката, чрез която съоръженията се управляват дистанционно. Това намалява времето за реакция при аварии, поради факта, че манипулациите се извършват централизирано и не се губи време, за да достигне авариен екип до тези съоръжения.

„ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е технически ориентирана компания, която цели поетапно обновяване на електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Искаме да постигнем по-високо качество  на електрозахранването и сигурност на доставката на електроенергия.  Колко време ще ни е необходимо да постигнем това зависи от размера на инвестициите, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри при ценовото решение за следващата година”, заяви Мартин Мирчев – член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

За реконструкцията на подстанцията и двете възлови станции са инвестирани близо 600 000 лева.   До края на 2013 година ЕНЕРГО-ПРО Мрежи  планира поетапно да обнови още една подстанция и  2 възлови станции в района на град Варна.

Монтирането на съвременно оборудване повишава надеждността и сигурността на електрозахранването на над 30 000 домакинства и стопански обекти, и намалява времето, необходимо за локализиране и отстраняване на възникнали аварии по електроразпределителната мрежа.

 

Още новини