Избрани са първите три проекта за финансиране по програмата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“

Публикувано на 19.10.2021

Избрани са първите три проекта за финансиране по програмата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“

Иновативна детска площадка на територията на детска градина „Здравец“ в село Първомайци е първият проект, който ще бъде подпомогнат с финансови средства по стартиралата в началото на септември социална инициатива на ЕНЕРГО-ПРО в подкрепа на местните общности „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“. По-голяма част от постъпилите до момента в компанията заявления от детски и общински институции на територията на цялата страна са в направление „Детско развитие“, има такива за енергийна ефективност, както и за изграждане на екологични ценности.

В основата на спечелилия проект на ДГ „Здравец“ стои създаването и оборудването на съвременна детска площадка. Иновативната идея е чрез вграден генератор в самите уреди за детски игри да се улавя кинетичната енергия, която децата изразходват на площадката, след което тя ще се използва, за да се създадат допълнителни забавления за тях – звуци, светлина, музика. Така ще се даде възможност децата да добият ново усещане за интерактивен контакт с околната среда, като в същото време ще възпита у тях екологично мислене и усет за пестене на енергия.

Друг проект, който спечели финансиране от ЕНЕРГО-ПРО, е заложил на психотерапията с изкуство и помага на малките пациенти в клиниката по детска онкохематология в Пловдив да се отпуснат и успокоят, да се изолират емоционално от тревогите за болестта и да мобилизират своите силни ресурси за справяне, рисувайки, моделирайки, под специалното ръководство на психолог и арт терапевт. Програмата по арт терапия цели лечебно възстановяване на малките пациенти чрез забавни креативни занимания.

Подкрепен финансово ще бъде и проектът на най-голямата детска градина в град Каварна, където към момента се обучават 140 деца на възраст между 3 и 6 години. Ще бъде изградена подвижна детска площадка по безопасност на движението по пътищата. Чрез игра децата ще могат да се запознаят с правилата за движение по пътищата, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението. Формата, размерът и съдържанието са предвидени да са в умален размер на пътна мрежа, запълнена с вертикална сигнализация (пътни знаци и светофар) и хоризонтална маркировка.

Предстои избор на още проекти от страна на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Варна, чието финансиране ще бъде осигурено до края на тази година. „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ е дългосрочен проект на компанията, в който може да се кандидатства по всяко време в някое от посочените на адрес https://www.energo-pro.bg/bg/energo-pro-za-obshtestvoto направления. Бенефициенти могат да бъдат детски учебни заведения, центрове за работа с деца, общини в цялата страна. С приоритет се одобряват проекти, които формират нагласи и развиват ценности за насърчаване на устойчивото развитие в шестте направления на инициативата.

Още новини